Astma en Allergiekoepel vzw

Bekijk uw bestellijstUw winkelwagen is leeg
Bestel onze publicaties!

 U bent hier: Startpagina > Wat is allergie > Onderzoeken

Gratis telefoonnummer: 0800 84321

Onderzoeken


Het allergologische onderzoek richt zich hoofdzakelijk op het vaststellen van de oorzaken van de allergische klachten. Aangezien allergie een complex verschijnsel is en er vele uitlokkende stoffen (allergenen) zijn, is dit niet eenvoudig. Meestal zijn meerdere onderzoeken nodig om een juiste diagnose te kunnen stellen. Van zodra de klachten gekend zijn, kan gezocht worden naar de oorzaken.

Bij een allergologische onderzoek wordt gebruik gemaakt van meerdere soorten testen. De huidtesten waarbij op de huid (plaktest) of in de huid (priktest) een gestandaardiseerde allergeenoplossing wordt aangebracht. De reactie van de huid op een bepaald allergeen wordt bekeken en geïnterpreteerd door uw arts in functie van de klachten.
Bij de bloedtesten wordt de totale waarde aan IgE of de waarde voor een allergeenspecifiek IgE gemeten. Voor de meting van het IgE wordt zowel de RAST test als de ELISA test gebruikt.
De longfunctietesten moeten een beeld geven van de ernst van de vernauwing van de luchtwegen.
Bij maag- en darmproblemen kunnen ook aanvullende onderzoeken gebeuren naar het functioneren van nieren, lever, maag en darmen.

In bepaalde gevallen kunnen bijkomende onderzoeken noodzakelijk zijn zoals:
Provocatietesten, om de overprikkelbaarheid van de luchtwegen vast te stellen
Inspanningstesten op een fiets of een loopband om inspanningsastma op te sporen
Deze onderzoeken gebeuren in een gespecialiseerd ziekenhuis onder medische begeleiding om uw reactietoestand nauwkeurig te kunnen volgen.

Astma en Allergiekoepel vzw Gebruiksvoorwaarden en privacy

Informatie

Diensten

powered by DNSmaster
hosted by IT Consult

Wat is astma
Wat is allergie
Wat is COPD

Allergeenarm huis
Buiten
Publicaties

Vragen
Links
Contact