Astma en Allergiekoepel vzw

Bekijk uw bestellijstUw winkelwagen is leeg
Bestel onze publicaties!

 U bent hier: Startpagina > Wat is astma > Uitlokkers

Gratis telefoonnummer: 0800 84321

Uitlokkers


De luchtwegen van astmapatiënten zijn overprikkelbaar. Ze reageren ook op zaken waar anderen geen last van hebben.
Verschillende prikkels kunnen astmaklachten veroorzaken:
Allergische prikkels: Het lichaam bouwt antistoffen op tegen onschuldige eiwitten in de allergenen uit onze omgeving. Adem je die in, dan vernauwen de luchtpijpen om de longen te beschermen tegen de indringer (huisstofmijt, schimmelsporen, pollen, ...). Maar op die manier snijden ze ook de luchtstroom af en bemoeilijken de ademhaling.
Niet allergische prikkels: Op deze prikkels reageert iedereen (luchtvervuiling, sigarettenrook, ozon, temperatuurwisselingen, mist, krijt, verf, lijm, ). Astmapatiënten zijn extra gevoelig voor deze prikkels en reageren al bij lage concentraties.
Inspanning: Bij inspanning (hardlopen, wielrennen, ) kunnen astmapatiënten klachten krijgen. Door de snelle inademing, prikkelt de koude en/of droge lucht de luchtwegen. Inademen via de neus verwarmt ook koude lucht. Een intense inspanning kan bij een astmapatiënt een aanval uitlokken. De aanval treedt ongeveer 5 tot 10 minuten na het einde van de inspanning op. Het is noodzakelijk dat u, voor de inspanning en volgens het voorschrift van uw arts, één of twee dosissen van uw puffer inademt. Vergeet niet dat fysieke activiteiten en sport toegelaten en zelfs aanbevolen zijn. Een goede fysieke conditie verbetert uw prestaties en bevordert de long- en hartwerking.
Wandelen, fietsen, lopen, fitness, met eventueel medische en/of kinesitherapeutische begeleiding kunnen helpen. Overleg met uw arts wat voor u het beste is.

Astma en Allergiekoepel vzw Gebruiksvoorwaarden en privacy

Informatie

Diensten

powered by DNSmaster
hosted by IT Consult

Wat is astma
Wat is allergie
Wat is COPD

Allergeenarm huis
Buiten
Publicaties

Vragen
Links
Contact